Знімати авто з обліку більше не потрібно?

Знімати авто з обліку більше не потрібно? фото

Кожен автовласник, який хоча б один раз купував чи продавав авто, добре знайомий з процедурою реєстрації авто на нового власника: спочатку авто потрібно було зняти з реєстрації, а вже потім зареєструвати його на нового власника.

Проте нещодавно КабМін України спростив цю процедуру: відтепер при куплі-продажу авто не потрібно знімати з реєстрації, а можна одразу перереєструвати його на нового власника. Відтак, кількість документів (а саме заяв) та часу, що потрібні для перереєстрації авто на нового власника зменшується, що суттєво спрощує процес отримання документів на авто новим власником.

Варто зауважити, що сама процедура зняття з обліку все ж лишається та можлива у наступних випадках:

  1. Продаж авто нерезиденту (наприклад, ви продаєте авто за кордон).
  2. Вибракувані (списані авто, що непридатні для експлуатації).
  3. За рішенням суду.
  4. Скасуванні реєстрації (за підробку документів, несплату мита тощо).
Цікавлять послуги реєстрації?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request

Як перереєструвати авто на нового власника без зняття з обліку?

Для цього покупцю та продавцю авто потрібно відвідати територіальний сервісний центр МВС, де і здійснити переоформлення авто.

Для перереєстрації авто потрібні наступні документи:

  • технічний паспорт авто,
  • паспорти та коди ІПН покупця та продавця,

саму заяву ви пишете одразу в Сервісному центрі МВС.

Договір купівлі-продажу теж складається на місці при перереєстрації, але лише у випадку, якщо ви реєструєте перше легкове авто цього року. Якщо ж ви плануєте перереєстровувати 2-ге легкове авто, вантажне авто, причіп чи автобус, то договір купівлі-продажу вам повинні виписати в торговій організації.

Також не забувайте, що ви можете переоформити авто без присутності власника — для цього вам необхідна наявність генеральної довіреності від попереднього власника автомобіля. Ознайомитись з повним текстом змін, що внесені КабМіном можна за посиланням.