Скільки часу займає реєстрація автомобіля

Скільки часу займає реєстрація автомобіля фото

Купити автомобіль - ще не означає стати його повноправним власником. Для того, щоб машина документально була вашою і ви могли захистити себе від всіляких штрафів, потрібно зареєструвати її в регіональному Сервісному Центрі МВС. Скільки коштує ця процедура, які документи потрібні, скільки часу займає реєстрація, до кого звернутися за допомогою - на ці та інші питання ви отримаєте відповіді в цій статті.

Реєстрація автомобіля: як проходить, скільки коштує

Якщо ви купуєте автомобіль вперше або ж змінюєте машини не так часто, то процедура реєстрації і перереєстрації може здатися для вас чимось дуже складним. Адже часом навіть ті водії, які часто змінюють автомобілі можуть заплутатися. Але все не так складно, як може здатися на перший погляд. Процедура досить легка в проведенні, і займає всього кілька годин.

Після скасування МРЕВ і ДАІ утворилися Сервісні центри МВС. Ця ліквідація плюс заміна деяких пунктів в законодавстві значно спростила процедуру реєстрації автомобіля. Крім того, що вона стала легкою і доступною, тепер і в фінансовому плані стало легше, адже послуга стала значно дешевше. Але все ж, деякі платежі залишилися обов'язковими.

Скільки часу займає реєстрація автомобіля фото 1

Варто зазначити, що процедура першої реєстрації та перереєстрації автомобіля відрізняється. Зазначимо, що перша реєстрація - це постановка на облік транспортного засобу на ім'я першого власника в Україні. Процедура може проходити як для нового автомобіля купленого в салоні в Україні, так і для беушних машин, які доставили в Україну, розмитнили і підготували для реєстрації. А перереєстрація - це процедура, коли документи з одного власника переписують на ім'я іншого. Документи для обох процедур потрібні практично ті ж, а ось вартість відрізняється: перша реєстрація автомобіля буде вам коштувати дорожче, ніж перереєстрація на іншого власника. Якщо вас цікавить більш детальна розцінка - читайте далі. Ми розповімо про це в наступних пунктах.

Навіщо потрібна реєстрація авто?

Реєстрація автомобіля - це обов'язковий процес, після якого ви отримуєте всі необхідні документи, які свідчать про те, що саме ви є повноправним власником саме цього транспортного засобу. Тільки після цієї процедури ви зможете безперешкодно пересуватися на своєму автомобілі.

Після реєстрації вам видадуть спеціальний номерний знак. Він унікальний і закріплений саме за вашою машиною. Відповідно до закону, пересуватися на транспортному засобі без номерного знака заборонено! За порушення передбачені штрафи. Якщо ви попалися на незареєстрованому автомобілі і не можете довести, що він не ваш, вам доведеться заплатити 170 гривень в казну держави. Якщо ж ви потрапите ще раз - штраф зросте. За таке ж порушення вдруге за один рік вам доведеться заплатити 255 грн. Також вам можуть призначити кілька годин громадських робіт. В середньому на благо держави доведеться відпрацювати 40 годин. Ще одним покаранням може бути вилучення транспортного засобу. Але вирішувати це все будуть в суді.

Скільки часу займає реєстрація автомобіля фото 2

Варто зазначити, що законодавство часто змінюється і суми штрафів постійно збільшуються. Будьте готові до того, що з часом штраф за експлуатацію незареєстрованого автомобіля може значно зрости. Часто за один раз ціни можуть вирости не на кілька гривень, а навіть в кілька разів. Незалежно від того, на фізичну або юридичну особу реєструється автомобіль, постановка на облік потрібна абсолютно всім видам транспортних засобів: легкових автомобілів, вантажних машин, комерційного транспорту, тягачів, мототранспорту. Правда, для переоформлення деяких видів транспортних засобів обов'язково потрібно скласти договір купівлі-продажу і, відповідно, сплатити податки.

Вартість і порядок реєстрації

Для того, щоб зареєструвати машину, вам потрібно звернутися в Сервісний центр МВС. Регіональні представництва є в кожній області практично у всіх містах. Важливий момент: після переформатування МРЕВ в Сервісні центри МВС з'явилася можливість реєструвати автомобілі на різні області. Тобто, якщо ви прописані в Київській області, а купуєте автомобіль у Волинській, то спокійно можете зареєструвати його в місті, де здійснюєте покупку. Для цього вам просто потрібно сказати працівникам Сервісного центру, що ви хочете зареєструвати автомобіль на інший регіон і пред'явити паспорт громадянина України, в якому буде вказана адреса зареєстрованого місця проживання на відповідну область.

Правда заміна номерного знака коштує трохи дорожче, ніж перереєстрація без заміни номерів. Якщо ви здійснюєте перереєстрацію на область, в якій прописані, без заміни номерного знака, вартість послуги державної реєстрації в Сервісному центрі МВС коштуватиме 409 гривень 15 копійок. Якщо ж ви хочете зареєструвати автомобіль на іншу область і замінити номерний знак, вартість буде більше - 587 гривень 35 копійок. При першій реєстрації також обов'язково потрібно оплатити внесок в пенсійний фонд в процентному співвідношенні від вартості розмитнення - 3%, 4%, 5%.

Скільки часу займає реєстрація автомобіля фото 3

Реєстрація авто в Україні: питання-відповідь

У тих, хто хоче зареєструвати свій автомобіль, часто виникає багато питань. Відповіді на них спробуємо описати нижче.

Як відбувається процедура переоформлення?

В першу чергу вам потрібно привезти машину до Сервісному центру МВС і звернутися до фахівця. Не забувайте, що швидше за все ви не один бажаєте переоформити автомобіль, тому біля входу може бути черга. Якщо не хочете дуже довго чекати, радимо приїхати раніше. Далі вам потрібно буде залишити документи у працівників, які займуться переоформленням. Але це ще не все. Один з найголовніших моментів - огляд транспортного засобу експертом. Огляд авто здійснюється експертами науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. Вони перевіряють відповідність фактичного стану, виду та маркування авто його даними в документах. Після чого отримують висновок експертного дослідження прикріпляється до матеріалів при перереєстрації або першої реєстрації. Після проходження всіх процедур вам залишиться почекати деякий час, поки зареєструють всі документи, а потім забрати їх і машину. Тільки після отримання всіх документів ви можете вважати себе повноправним власником транспортного засобу.

Скільки часу займає реєстрація автомобіля фото 4

Які документи потрібні для перереєстрації авто

Для того, щоб здійснити першу реєстрацію автомобіля, вам потрібні такі документи:

  • закордонний технічний паспорт на автомобіль (бриф)
  • внутрішня митна декларація (ВМД)
  • посвідчення митниці
  • сертифікат відповідності
  • квитанція про оплату
  • паспорт та ідентифікаційний код людини, яка буде власником автомобіля

Для перереєстрації автомобіля, потрібні паспорт та ідентифікаційний код продавця та покупця, технічний паспорт на автомобіль, квитанції про оплату.

Заключний етап реєстрації автомобіля - це отримання техпаспорта і номерних знаків. Як тільки вони будуть у вас на руках - можете сміливо сідає в автомобіль і їхати куди завгодно. З цими документами ви повноправний власник і маєте повне право на автомобіль.

Постановка авто на облік терміни

Питання про те, скільки часу займає реєстрація автомобіля цікавить всіх, хто купує або продає авто. Терміни реєстрації автомобіля залежать від багатьох чинників, які є індивідуальними для кожного транспортного засобу. В середньому реєстрація триває 2-3 години.

Постановка на облік авто фізичною та юридичною особою: в чому різниця?

Якщо ви купуєте автомобіль на фірму, тобто на юридичну особу, то повинні розуміти, що вам потрібно підготувати трошки більше документів, ніж для звичайної реєстрації автомобіля на фізичну особу. Для першої реєстрації до звичайних документів потрібно додати установчі документи ЮО, статут, витяг, наказ про призначення відповідального і паспорт людини, який призначений в наказі. Якщо ви боїтеся заплутатися в паперах і документах, можете звернутися за допомогою до фахівців компанії WEST AUTO HUB. Вони допоможуть підготувати всі документи і передадуть їх до Сервісного центру МВС. Таким чином ви можете заощадити купу часу, яку витратили б на стояння в черзі і очікування.

Звернутися до фахівців компанії можна за адресою: с. Струмівка, вул. Рівненська, 74 або за телефоном 0 800 21 20 30.