Як розмитнити авто з Польщі

Як розмитнити авто з Польщі фото

Купити автомобіль з-за кордону — це дуже популярний спосіб придбати хороше авто за відносно невелику ціну. Коли мова йде про країну вивезення — найчастіше українці вибирають Польщу, адже там ціни значно дешевше, ніж в інших країнах Європи.

Що потрібно робити, для того щоб вибрати хороший автомобіль, яка процедура розмитнення авто з Польщі без нервів і зайвої витрати грошей, які документи підготувати, до кого звернутися за допомогою? Якщо ви вже ставили собі такі питання — отримуйте відповіді! 

Авто з Польщі: розмитнити самому або звернутися до посередника

Якщо вас цікавить те, як розмитнити авто з Польщі, то ви звернулися за адресою. У цьому блозі розповімо, як розтаможити машину самостійно або з нашою допомогою.

Перше, що потрібно знати, це те, що розмитнення авто з Польщі не відрізняється від розмитнення авто з будь-якої іншої країни Європи. В Україні процедура виглядає так само. Змінюватися можуть тільки документи, адже в різних країнах свої закони. Документи можуть відрізнятися або ж бути зовсім інші. Дізнатися про те, які саме потрібні папери для машини з Польщі, можна на місці при покупці або ж у відповідного органу. У Польщі це Ужонда.

Є можливість розмитнити автомобіль на фізичну або купити машину на польських номерах на юридичну особу. У першому випадку можна цілком і повністю впоратися самому. У другому випадку частково можуть знадобитися послуги посередників.

Як розмитнити авто з Польщі фото 1

Є варіант скористатися допомогою посередника в обох випадках. Існують компанії, які можуть без вашої участі купити, пригнати й розмитнити автомобіль з Польщі або будь-якої іншої країни Європи. А все що потрібно вам — це сидіти вдома і чекати свого авто, яке через кілька днів доставлять вам прямо до під'їзду.

Одна з таких компаній — WEST AUTO HUB. Фахівці, які там працюють допоможуть оформити всі необхідні документи для перетину кордону і зроблять все, що потрібно для розмитнення авто. Але, якщо ви все ж хочете зробити все самі, вам потрібно слідувати інструкції. Більш детально дізнатися про послуги компанії посередника можна на сторінці Послуги.

Інструкція: як розмитнити авто з Польщі в Україні

Крок 1: Визначення бюджету

Це базовий крок. Від вашого бюджету буде залежати те, яке можна купити авто за кордону, якого року випуску, комплектації, стану та інше. У більшості випадків розмитнення + всі додаткові витрати (проїзд, проживання та харчування в Польщі) будуть коштувати десь 40-50% від потенційної вартості авто. Тому, при виборі автомобіля в Польщі варто орієнтуватися на половину вашого бюджету.

Крок 2: Вибір автомобіля в Польщі

Найкраще починати пошуки авто в інтернеті, знайти кілька варіантів, зателефонувати власникам і уточнити деталі. Таким чином ви зможете відсікти непотрібні й невідповідні варіанти. Важливо також вибирати машини в одному місті чи в сусідніх містах, щоб заощадити на переїздах з місця на місце. Адже часто буває так, що в інтернеті автомобіль виглядає ідеально, а насправді потребує капітального ремонту. Зверніть увагу, що ввозити в Україну можна автомобілі не старше 1995 року випуску (від "Євро2" до "Євро-6").

Крок 3: Пошук брокера

Саме вони підраховують вартість розмитнення й оформляють необхідні документи. Але все ж цей крок не є обов'язковим. Ви можете спробувати зробити все самому, але саме брокер допоможе зробити все швидко і без зайвих витрат.

Крок 4: Поїздка за автомобілем

Якщо в кроці 2 ви зробили все правильно, то цей крок дасться вам без труднощів. Важливо заздалегідь продумати маршрут і забронювати готель або хостел. Пам'ятайте, що для перетину кордону вам необхідна віза або біометричний паспорт. Важливо оглянути всі варіанти й вибрати найбільш оптимальний для вас. Перевірте документи й стан автомобіля. По можливості відправте авто в автосервіс для огляду експертом.

Крок 5: Оформлення покупки автомобіля в Польщі

Купити автомобіль в салоні легко. Всі необхідні документи вам випишуть прямо там. У приватника ж придбати авто складніше. По-перше, працюють багато перекупників, які постійно спостерігають за ринком — усі хороші автомобілі вони розбирають дуже швидко, а купувати у них — дорожче. Якщо все ж ви знайшли й купуєте автомобіль у приватника, уточніть, які саме документи вам потрібні, адже вони можуть змінюватися і в кожному Воєводстві бути різні. За стандартом вам потрібно буде оформити купчу і поїхати в Ужонд, де вам зроблять довідку про зняття автомобіля з обліку. Також там вам оформлять карту поязду, транзитний технічний паспорт, транзитні номери, страховку.

Як розмитнити авто з Польщі фото 2

Крок 6: Підготовка до виїзду

Якщо ви скористалися послугами брокера — вам потрібно передати йому всі документи для подальшого оформлення. Якщо ні — доведеться оформити документи самому.

Крок 7: В'їзд в Україну

Якщо всі документи готові, ви можете спокійно заїжджати на кордон і слідувати в "червоний коридор". У документах в обов'язковому порядку потрібно вписати, що авто слідує на розмитнення. Також вам потрібно буде внести суму застави розмитнення, яка згодом буде використана для всіх подальших платежів. Цю суму розраховує брокер. Ви також можете зробити це самостійно і попросити знайомого на українській стороні внести платіж в банк або ж залишити авто на кордоні й відправитися в найближчий банк самостійно.

Крок 8: Підготовка додаткових документів

Вам також потрібно оформити сертифікат відповідності та акт експертної оцінки. Тут теж краще працювати з брокером. Вони часто стикаються з подібними питаннями, тому добре знають, як оформити всі документи правильно і без переплат.

Крок 9: Розмитнення Польського авто в Україні

Після проходження митниці у нового власника є 10 днів для розмитнення. Якщо ви можете самі розібратися з купою документів, які вам видали на митниці — розбирайтеся і вносьте всі додаткові платежі. Якщо немає — вам теж краще працювати з брокером.

Вартість за новим законом і приклад розрахунків

Пільговий період розмитнення автомобілів вже завершено. Тепер всі власники машин з Європи й США при розмитненні повинні платити повну вартість всіх зборів.

Дізнатися скільки коштує розмитнення авто з Польщі можна за допомогою спеціального калькулятора. Вам потрібно знати марку автомобіля, тип транспортного засобу, рік випуску, тип двигуна, об'єм і потужність двигуна, він-код. Всі ці дані можна внести в спеціальний калькулятор і вже за мить отримати результат. Також можна спробувати розрахувати вартість самостійно, але це набагато складніше.

Чи можна не розмитнювати польську машину?

Можна, можливо. Але якщо ви хочете законно їздити на своєму автомобілі з Польщі по Україні — розмитнення обов'язкове. Є варіант не розмитнювати автомобіль, якщо протягом 10 днів ви вивезете його назад до Польщі. Але заставу (ми писали про неї вище) потрібно вносити обов'язково. За умови повернення автомобіля на територію Польщі заставу вам повернуть.

Чому популярне розмитнення автомобілів з Польщі?

На це питання є дуже проста відповідь — це вигідно. У порівнянні з іншими країнами Європи — Польща набагато ближче й автомобілі коштують там дешевше. Внаслідок — кінцева ціна автомобіля з Польщі буде дешевша, ніж точно такого ж з Німеччини або іншої країни.

Порядок перетину польсько-українського кордону на автомобілі під розмитнення

Ми вже писали як перетнути кордон самому. Якщо ви не впевнені в тому, що зможете підготувати всі документи правильно — краще співпрацювати з компанією. WEST AUTO HUB пропонують свої послуги всім охочим придбати автомобіль з-за кордону. Менеджери допоможуть оформити всі документи й зроблять всі підрахунки.

Як розмитнити авто з Польщі фото 3

Які документи потрібні для розмитнення авто з Польщі в Україні?

Важливими документами серед інших є купча, довідка про зняття автомобіля з обліку в Польщі, карта поязду, транзитний технічний паспорт, транзитні номери, страховка. Ці всі документи оформляються в Польщі в Ужонді при купівлі транспортного засобу. Також вам знадобиться паспорт громадянина України для посвідчення особи й ідентифікаційний код. Якщо ви співпрацюєте з брокером, він допоможе оформити ПД і імпортну декларацію. Також може знадобиться сертифікат походження "Евро1" і сертифікат відповідності українським стандартам (від "Євро2" до Євро-6 ").

Більш детальну інформацію про те, як розмитнити авто з Польщі в Україні можна отримати у наших менеджерів. Також у них можна замовити послугу "авто під ключ", яка відокремить вас від усієї тяганини з доставки автомобіля з Польщі.

Підібрати, пригнати і розмитнити?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request