Все про ПДГ: що це таке та як оформити

Все про ПДГ: що це таке та як оформити фото

Однією із важливих складових при розмитненні вашої автівки є документ Попередня Декларація Громадянина (ПДГ). Тому WEST AUTO HUB розповідає як оформити маловідомий, але, водночас, необхідний документ.

Купівля авто за кордоном – це дуже вигідно, хоч і містить у собі певні складності. Одним із факторів, що часто бентежить майбутнього автовласника, є розмитнення та, зокрема, підготовка документів для цього процесу. Сьогодні розповімо про ключовий документ у розмитненні – оформлення попередньої декларації громадянина (ПДГ).

Уявімо ситуацію: Ви вже обрали за кордоном омріяне авто і плануєте розмитнити та зареєструвати його в Україні. В такому випадку вам необхідно підтвердити ці наміри. Саме для цього й існує Попередня Декларація Громадянина. При оформленні цього документу ви заявляєте митному органу про намір здійснити ввезення та декларування товару з-за кордону на території України. Без оформленої попередної декларації ваш автомобіль не буде пропущений через кордон, тому раджу подбати про цей необхідний документ заздалегідь.

Все про ПДГ: що це таке та як оформити фото 1

Як отримати ПДГ?

Для оформлення Попередньої Декларації Громадянина вам потрібно звернутись до митного брокера, адже лише він має доступ до всіх необхідних ресурсів, які потрібні для підготовки документу. Брокер, якому ви довірили цей етап, створює електронний документ, отримавши від вас усе необхідне, і протягом дня надсилає номер ПДГ.

Отримавши номер, ви вказуєте його на кордоні та з легкістю перетинаєте його. Проте зауважу: якщо у вас немає змоги відразу перетнути кордон, то держава надає вам 30 днів з моменту оформлення цього документу.

Які документи потрібні для оформлення ПДГ?

Оформлення ПДГ можливе за умови надання митному брокеру вичерпних даних про ваше авто. Саме тому для оформлення попередньої декларації громадянина вам необхідно надати якісно проскановані документи, зокрема:

1. Копію інвойсу (рахунку-фактури).

2. Копію Технічного паспорта автомобіля.

3. Копію паспорту власника та перевізника (якщо він є).

4. Копію ідентифікаційного коду (ІПН).

5. Копію довіреності (при потребі).

6. Квитанцію про оплату.

Ви можете звернутись за послугою оформлення ПДГ як до приватних митних брокерів, так і до компаній. Однією з таких компаній є WEST AUTO HUB, де за клієнтом закріплюється менеджер, який збирає весь пакет документів, готує ПП/ПД/ПДГ та здійснює необхідні оплати. Це доволі зручно та економить чимало часу в процесі розмитнення авто з Європи чи США.

Після проходження кордону та для подальшого процесу постановки авто на облік вам може знадобитись сертифікація Євро-5. Прочитати про це ви можете у статті "Сертифікат Євро-5: що це таке та кому він потрібен".