Розмитнення "євроблях" у 2021 році: усе, що потрібно знати

Розмитнення "євроблях" у 2021 році: усе, що потрібно знати фото

Пік ввезення так званих "євроблях", а саме нерозмитнених автомобілів іноземної реєстрації тимчасово ввезених в Україну, на яких їздили українці, припав на 2015-2018 роки. У листопаді 2018 року були прийняті зміни до законодавства, що дозволили провести митне оформлення цих авто та зареєструвати їх в Україні - власники таких авто отримали українські номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

15 червня 2021 року розпочав діяти Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби. Документ запроваджує особливі умови для так званих “євроблях”, що дозволяє розмитнити їх без виїзду за кордон, просто доставивши транспортний засіб у найближчу зону митного контролю. 

Під дію “легалізації” потрапляють автомобілі з іноземною реєстрацією, що були ввезені в Україну до кінця 2020 року та станом на 31 грудня 2020 року перебували тут на правах тимчасового ввезення або транзиту. Їх розмитнення відбуватиметься за фіксованою формулою, в залежності від типу пального, об’єму двигуна та віку авто, і незалежно від митної вартості.

Кожен, хто підтвердить право власності на ТЗ та сплатить 8500 гривень “добровільного” внеску, зможе оформити за пільговими ставками:

  • Одне легкове авто віком старше 5 років, екологічного стандарту не нижче “Євро-2”, яке станом на 31.12.2020 перебувало в Україні у режимі тимчасового ввезення або транзиту;
  • Одне вантажне авто масою до 3.5 тонн, старше 5 років, екологічного стандарту не нижче “Євро-5”, яке станом на 31.12.2020 перебувало в Україні у режимі тимчасового ввезення або транзиту.

Діятиме тимчасовий порядок до 10 листопада 2021 року. Для учасників бойових дій, які з 15 червня перебуватимуть на території проведення ООС понад 90 днів, правила діятимуть на 90 днів більше - до 8 лютого 2022 року.

Розмитнення "євроблях" у 2021 році: усе, що потрібно знати фото 1

За словами законотворців, це - останній шанс розмитнити так звані “євробляхи” зі знижкою. По закінченні пільгового періоду обіцяють жорсткі санкції (штраф 170 тисяч гривень) щодо тих, хто продовжить користуватися такими транспортними засобами.

Потрібно зауважити, що офіційні платежі за розмитнення автомобілів знижені лише для окремої групи осіб, які раніше ввезли «євробляху». Імпорт вживаних авто з-за кордону відбуватиметься за звичайними ставками та принципами. 

Також потрібно пам’ятати, що вивезти авто з України може лише та особа, що ввозила його раніше. Інша особа може це зробити лише в окремих випадках, з дозволу митниці. І лише у разі підтвердження об’єктивних обставин непереборної сили, що не дають можливості вивезти автомобіль тому, хто в’їжджав на ньому раніше.

Що ж робити, якщо у вас авто іноземної реєстрації та ви хочете його розмитнити у 2021 році?

Важливим етапом у процесі реєстрації транспортного засобу була необхідність довести право власності на це авто, надавши договір купівлі-продажу чи інший документ, який це підтверджує. Також потрібно зняти авто з обліку за кордоном. Більшість країн, у яких українці реєстрували “євробляхи”, дозволяють це зробити дистанційно.

Наступний крок - обов’язкова сертифікація транспортного засобу, для підтвердження його відповідності чинним нормам та стандартам. Ваш автомобіль повинен бути справним.

Опісля потрібно пройти власне митне оформлення - так зване “розмитнення”. Для цього потрібно доставити автомобіль на будь-який митний термінал, що здійснює оформлення транспортних засобів, та подати електронну митну декларацію. У цьому може допомогти професійний митний посередник - брокер.

Розмитнення "євроблях" у 2021 році: усе, що потрібно знати фото 2

По закінченні митного оформлення потрібно поставити авто на облік - тобто провести державну реєстрацію - отримати свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки. Зробити це можна у сервісному центрі МВС за попереднім записом, сплативши при цьому від 3% до 5% від вартості авто збору до пенсійного фонду.

Якщо у вас легкове авто іноземної реєстрації від 1996 до 2016 року випуску або вантажне загальною масою до 3.5 тон - спеціалісти WAH допоможуть вам залагодити формальності та отримати омріяні українські номерні знаки. Усе - на одній локації.

Безкоштовно розрахувати вартість розмитнення “євробляхи” за пів години можна тут.

Якщо у вас немає “євробляхи”, то вигідною пропозицією буде придбати авто з Європи чи США. Під час карантину це можна зробити онлайн, вигравши авто на аукціоні, та привезти його до України автовозом.

Розмитнити євробляху?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request